pu-gietvloer

Vloeren

PU Gietvloer


PU-gietvloer

Er zijn vele soorten vloeren om uit te kiezen. Van krakend hout tot koele stenen vloeren, of wellicht toch een strakke gietvloer of heerlijk zacht tapijt. Keuze genoeg, maar wat is nu de juiste keuze voor jouw ruimte of woning?

Graag helpen we je met het uitzoeken van jouw toekomstige vloer. Zo wordt de PU-gietvloer steeds populairder en laten we je graag ontdekken of een PU-gietvloer iets voor jou is!

Gietvloer kleuren

34 standaardkleuren | elke RAL kleur mogelijk | keuze tussen effen of betonlook.

Gratis kleuradvies elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag in de showroom.

Bekijk hier de volledige uitleg over onze gietvloerkleuren.

Gietvloer Kalksteen Van Hollandse Bodem

Kalksteen

Gietvloer

Gietvloer Schaduw Van Hollandse Bodem

Schaduw

Gietvloer

Gietvloer Sepia Van Hollandse Bodem

Sepia

Gietvloer

Gietvloer CM Nootmuskaat

Hazelnoot CM

Gietvloer

Gietvloer Amandel Van Hollandse Bodem

Amandel

Gietvloer

Gietvloer Canvas Van Hollandse Bodem

Canvas

Gietvloer

Gietvloer Eucalyptus Van Hollandse Bodem

Eucalyptus

Gietvloer

Gietvloer Kokos Van Hollandse Bodem

Kokos

Gietvloer

Linnen Gietvloer Van Hollandse Bodem

Linnen

Gietvloer

Gietvloer Pioen Van Hollandse Bodem

Pioen

Gietvloer

Gietvloer Salie Van Hollandse Bodem

Salie

Gietvloer

Gietvloer Sneeuw Van Hollandse Bodem

Sneeuw

Gietvloer

Gietvloer Toffee Van Hollandse Bodem

Toffee

Gietvloer

Microquartz Khaki Van Hollandse Bodem

Khaki

Microquartz

Wand Lavendel Van Hollandse Bodem

Lavendel

Wand

Zand gietvloer Van Hollandse Bodem

Zand

Gietvloer

Wand Brons Van Hollandse Bodem

Brons

Wand

Abrikoos Van Hollandse Bodem

Abrikoos

Wand

Beige Van Hollandse Bodem

Beige

Microquartz

Gietvloer Vanille Van Hollandse Bodem

Vanille

Gietvloer

Microquartz kaneel

Kaneel

Microquartz

Wand Mint Van Hollandse Bodem

Mint

Wand

Wand Schors Van Hollandse Bodem

Schors

Wand

Onze
Specialisten

Addy

Eigenaar

Tessa

Administratie, Adviseur, Klantsupport

Elaine

Adviseur, Klantsupport

Hamilton Van Hollandse Bodem

Hamilton

Kantoorhond

Paola

Adviseur

Nico Van Hollandse Bodem

Nico

Installateur

Mike

Mike

Installateur

Ian Van Hollandse Bodem

Ian

Installateur

Marvin foto Van Hollandse Bodem

Marvin

Installateur

Tessa Van Hollandse Bodem

Showroom

Bezoek onze showroom in Gorinchem

PU-gietvloer, wat is het?

PU is de afkorting voor polyurethaan, een kunststof die in ons geval wordt gemaakt van Castorolie. Een PU-gietvloer is naadloos en licht elastisch. Ons gietvloersysteem is opgebouwd uit vier lagen. Een primer, een schrap laag, een giet laag en een Uv-bestendige laklaag. Dit totale systeem is slechts 3mm dik en verkrijgbaar in iedere gewenste kleur. Ook kun je kiezen uit een vleug of een effen vloer. Om een vleug in de vloer te creëren combineren we twee kleuren met elkaar. Je kunt zelf aangeven hoe druk of rustig de vleug mag zijn.

Onze PU-gietvloeren worden handmatig gemengd en ook volledig met de hand aangebracht. Dit is een specialistische aangelegenheid, onze vakmensen hebben hier jarenlang ervaring mee. De kwaliteit van een PU-gietvloer hangt met name af van de kwaliteit van het gebruikte materiaal, de ondervloer en de applicatuur.

Algemeen

Bij Van Hollandse Bodem maken we voornamelijk Pu-gietvloeren.

Onze PU-vloeren worden gemaakt van polyurethaan. Dit is een kunststof die wordt vervaardigd uit castorolie. Castorolie wordt ook wel wonderolie of ricinusolie genoemd. Deze multifunctionele, plantaardige olie wordt al duizenden jaren gebruikt.

De olie uit de snelgroeiende plant wordt verkregen door de zaden te persen. De tropische ricinusplant komt oorspronkelijk uit India, maar wordt nu ook gekweekt in landen als Egypte, Griekenland, China en Brazilië. In Frankrijk wordt de plant vooral geteeld al sierplant, dankzij de enorme verscheidenheid aan bladvormen en -kleuren.

PU versus Epoxy

Pu-vloeren zijn ontstaan uit epoxyvloeren. In de jaren ’60 werden gietvloeren ontwikkeld op basis van Epoxy en PU. Epoxy is hard en scheurt dus sneller, daarnaast verkleurd epoxy ook door daglicht en het krast snel. Hiervan uit zijn we verder gaan ontwikkelen, eerst naar een volledige Polyurethaan vloer en daarna zelfs een plantaardige Polyurethaan gietvloer.

De eigenschappen van deze laatste twee vloeren sluiten veel beter aan bij de wensen voor in woningen. Epoxy wordt nog toegepast bij industrie vloeren.

Gebruik

In eerste instantie werden gietvloeren met name toegepast in de zakelijke markt, maar tegenwoordig zijn ze ook niet meer weg te denken uit het interieur.

In de zakelijke markt zijn gietvloeren zo geliefd vanwege het minimale onderhoud, de strakke uitstaling, het hygiënische, antibacteriële karakter en het comfort. Wanneer er hoge eisen worden gesteld aan een kantoor, ziekenhuis, keuken, restaurant of winkelvloer voldoet een gietvloer perfect en er zijn ook nog eens bijzonder veel mogelijkheden.

Krasgevoeligheid PU-gietvloer

We kunnen helaas niet zeggen dat het onmogelijk is om krassen te krijgen op je PU-gietvloer. Maar welke vloer is wel 100% krasbestendig?

Wanneer je onze Van Hollandse Bodem gietvloer ”normaal” gebruikt zal deze niet snel krassen. Je kunt er prima met schoenen met hakken op lopen en kinderen kunnen er heerlijk op spelen. Waarmee je wel moet opletten; zand, steentjes en meubels waarmee je schuift. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je zand en/of steentjes naar binnen loopt. Dit is goed op te lossen met een royale inloopmat.

Daarnaast raden we aan om viltjes te plakken onder meubels en dan met name onder stoelen. Wanneer je deze voorzorgsmaatregelen neemt, zal je vloer niet zomaar krassen. We raden uiteraard af om zware voorwerpen te verschuiven op de vloer.

Proces

Onze PU-gietvloeren bestaan uit 4 lagen. Een primer, een schrap laag, de giet laag en onze Uv-bestendige laklaag. Iedere laag moet een dag drogen, daarom hebben wij minimaal vier werkdagen nodig om de vloer aan te brengen. We geven meestal aan dat het aanbrengen van onze gietvloeren een werkweek in beslag neemt. In de meeste gevallen beginnen we op maandag of dinsdag en kunnen we vrijdag of in het weekend opleveren.

Let op! Het is verstandig om dat weekend nog voorzichtig te zijn met de vloer en deze enkel op sokken te bekijken, omdat de vloer nu nog niet volledig is uitgehard.

PU-gietvloer nieuwbouw

Lang niet iedere gietvloer is geschikt voor nieuwbouwvloeren. Nieuwbouwhuizen werken en hier moet je vloer wel tegen kunnen. Microcement bijvoorbeeld scheurt wanneer de ondervloer scheurt. Onze PU-gietvloeren zijn enigszins scheur overbruggend. Doordat het materiaal flexibel is scheurt het niet mee wanneer de ondervloer scheuren vertoont.

Dit gaat uiteraard tot op zekere hoogte op. Onze gietvloeren zijn slecht 3mm dik, dus diepe scheuren kunnen zij niet opvangen, maar bij nieuwbouwwoningen hebben we het in de meeste gevallen ook over lichte scheuren. Vooraf zullen we de ondervloer ook altijd goed inspecteren, we komen vochtmeten vooraf en je krijgt een opstookprotocol om op te volgen voor we aan de slag gaan.

PU-gietvloer verbouw en renovatie

Onze PU-gietvloeren zijn uitermate geschikt voor verbouw- en renovatiewerkzaamheden. Enerzijds omdat ze een ruimte een totaal andere, strakkere uitstraling kunnen geven, anderzijds omdat ze zo dun zijn. Dankzij de geringe dikte van slecht 3mm kan de vloer ook worden aangebracht over bijvoorbeeld een tegelvloer, zonder dat je direct alle deuren moet vervangen.

Een ander bijkomend voordeel is de BTW op verbouwingen. Deze is 9% i.p.v. 21% op nieuwbouw. Met grote oppervlakken kan dit best een verschil maken.

Voordelen PU-gietvloer

Onderhoudsvriendelijk

Een PU-gietvloer heeft weinig onderhoud nodig. Wanneer je hem schoonhoudt en zand en steentjes zoveel mogelijk buiten de deur houdt, kan je vloer jaren mee gaan. Je hoeft hem tussendoor niet opnieuw af te lakken of te laten ”voeden” met onderhoudsmiddel of iets dergelijks. Ontzettend prettig dus wanneer je op zoek bent naar een vloer die je niet hoeft te onderhouden.

Wanneer je na enkele jaren wel een nieuwe bovenlaag wilt, kan dit uiteraard wel. We schuren dan de bovenlaag op en lakken je Pu-gietvloer opnieuw af. Op deze manier ziet hij er weer als nieuw uit.

Hygiënisch

Een PU-gietvloer is gemakkelijk en goed schoon te houden. Eén van de voornaamste redenen is dat de gietvloer naadloos is. Hierdoor kan vuil nergens tussen ”nestelen” en het maakt makkelijker schoon. Hiernaast is het materiaal ook nog eens antibacterieel, stofwerend en vloeistofdicht. Zo kan er geen vocht de gietvloer binnendringen, op deze manier krijgen schimmels ook geen kans.

Duurzaam

Veel gietvloeren worden gemaakt van aardolie, een grondstof die niet her-winbaar is en dus niet goed voor het milieu is. Een PU-gietvloer is om meerdere redenen duurzaam. Voor onze PU-gietvloeren gebruiken we Castorolie. Doordat Castorolie plantaardig en her-winbaar is, is het niet schadelijk voor het milieu.

Er is geen materiaalverspilling, omdat er exact wordt ingemeten hoeveel materiaal er nodig is. Zelfs het onderhoud van een gietvloer is duurzaam, dit kan namelijk gewoon met water. En tot slot maakt de levensduur van een gietvloer dit type vloer bijzonder duurzaam. Gietvloeren gaan met gemak 15 jaar mee.

Comfortabel

Thuis moet het ook prettig zijn om op blote voeten door het huis te lopen. Een gietvloer neemt de omgevingstemperatuur aan en is licht flexibel, hierdoor voelt het heerlijk aan op blote voeten. Ook voor kinderen is een gietvloer fijn om op te spelen. Met schoenen aan geven onze Pu-gietvloeren een goede demping. In combinatie met vloerkoeling en vloerverwarming is een gietvloer ook bijzonder comfortabel.

PU-Gietvloer voordelen

Geluiddempend

Onze gietvloeren zijn geluiddempend en voldoen aan de geluidsnormen, welke van toepassing zijn in appartementencomplexen. Wil je extra geluidsdemping? Dat is ook mogelijk, we brengen dan een extra laag aan, waardoor je vloer tot wel 14db geluidsverbetering.

Vloeistofdicht

Een groot voordeel van PU is dat het vloeistofdicht is, dit maakt dat onze gietvloeren ook geschikt zijn in natte ruimten als de badkamer. Ook in een keuken is het vloeistofdichte karakter gunstig, op deze manier trekken water en andere vloeistoffen niet in de vloer.

Kiezen voor een PU-vloer in de badkamer is sowieso een mooie optie, omdat je op deze manier geen voegen hebt. Voegen zijn juist de punten waarop een vloer vaak hard achteruit gaat.

Vloerverwarming & vloerkoeling

Wanneer je vloerverwarming combineert met een PU-gietvloer heb je optimaal rendement. Ons systeem is slechts 3mm dik en daarnaast een goede geleider. De combinatie van het aangename, flexibele materiaal en de behaaglijke temperatuur maken de vloer perfect voor in huis. Doordat het materiaal zo dun is, merk je het verschil ook snel wanneer je de verwarming aanzet. Anders dan bij bijvoorbeeld hout, wat langer nodig heeft om op temperatuur te komen.

Voordeel van vloerverwarming als hoofdverwarming is weer dat je geen radiatoren meer tegen de wand hoeft te plaatsen. Bij vloerkoeling neemt de PU-gietvloer de temperatuur ook goed over.

Elastisch

Doordat het materiaal van zichzelf flexibel is, leent het zich ook goed voor nieuwbouw projecten. Nieuwe woningen werken nog en als je dan een materiaal wat niet flexibel is gebruikt, zoals bijvoorbeeld microcement, dan kan je vloer gaan scheuren. PU-gietvloeren zijn enigszins elastisch en hierdoor scheur overbruggend.
Brandvertragend

Onze PU-gietvloer heeft brandvertragende eigenschappen.

Nadelen PU-gietvloer

Prijs bij kleine oppervlakken

Het aanbrengen van ons vier-laags systeem neemt minimaal vier dagen in beslag. We moeten dus meerdere dagen met ons team op locatie komen. Is dit voor minder dan 40m2? Dan zijn de kosten helaas hoger, om het rendabel te houden. Hoe meer vierkante meters, des te lager de prijs per vierkant.

Vloer is lastig te verwijderen

Dit kan een nadeel zijn, maar omdat onze PU-gietvloeren slechts 3mm dik zijn kun je er ook gemakkelijk een andere vloer op aanbrengen.

Tips

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je gietvloer raden we het onderstaande uit voorzorg af.

Slepen met zware voorwerpen op de PU-gietvloer

Zoals al eerder genoemd raden we het schuiven met voorwerpen af op je PU-vloer. Wil je toch schuiven met bijvoorbeeld je eetkamerstoelen, gebruik dan ten alle tijden vilt onder de poten, dan geeft het geen problemen op de PU-gietvloer. Andere (zware) voorwerpen zonder vilt zullen getild moeten worden en niet geschoven.

Kleden gebruiken zonder onderkleed

Het is mogelijk dat vloerkleden en matten tannine, looizuur, kunst- of kleurstoffen bevatten. Om deze reden raden wij het gebruik van onderkleden aan! Ondertapijt vrij van weekmakers voorkomt dat de bovengenoemde stoffen je PU-gietvloer aantasten.

Schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken

Een schuurspons kan de laklaag van de gietvloer aantasten, dit raden wij dus af. Evenals het gebruik van agressieve of ”vette” schoonmaakmiddelen. Het best is je vloer te reinigen met de daarvoor ontwikkelde gietvloerreiniger. Deze kunnen wij ook leveren.