Tips om uw gietvloer te onderhouden

Onderhoud van een gietvloer is betrekkelijk eenvoudig. Gietvloeren zijn naad- en voegloos waardoor vuil zich niet op kan hopen. Ook krijgt huisstofmijt geen kans. Het gemakkelijke onderhoud maakt een gietvloer de perfecte basis voor een schoon interieur, zowel thuis als in het bedrijfsleven. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw vloer, geven we een aantal adviezen voor het onderhoud van uw gietvloer.

Dagelijks onderhoud

Wees gerust, de kop ‘dagelijks onderhoud’ betekent niet dat u uw gietvloer elke dag moet onderhouden. We doelen op het verwijderen van klein, dagelijks vuil zoals stof of morsen. Stof verwijdert u eenvoudig van de vloer met een stofwisser of een stofzuiger – wel een met een zachte borstel. Gietvloeren zijn goed bestand tegen morsen van vloeistoffen zoals thee, koffie en wijn. Laat de vlekken echter niet inwerken en verwijder ze binnen een half uur met een vochtig, zacht doekje.

Voor het verwijderen van het ergste vuil en stof kunt u de gietvloer droog reinigen. Dankzij het gladde oppervlak van de vloer is deze prima schoon te maken met een stofwisser of een stofzuiger met een zachte borstel. Om dit allemaal zo min mogelijk te hoeven doen raden wij een PU gietvloer aan. Deze vloersoort trekt geen vuil en stof aan.

Vochtige reiniging van uw gietvloer

Voor vochtige reiniging van de gietvloer zijn een schone dweil en water al voldoende. Het gebruik van een schoonmaakmiddel is niet noodzakelijk. Zeephoudende schoonmaakmiddelen maken de vloer namelijk plakkerig en hier kan vuil zich juist gemakkelijk aan hechten.

Gebruik bij schoonmaak van een gietvloer geen schuurspons of schuurmiddel. De schurende werking hiervan veroorzaakt krassen en matte plekken, zonde!

Langetermijn onderhoud gietvloer

Door de opbouw uit meerdere lagen en afwerking met een coating zijn gietvloeren een zeer duurzame vloerafwerking. Toch kunnen er plekjes of vervuilingen ontstaan. Voor langetermijn onderhoud kunt u contact opnemen met de gietvloerspecialist. Deze kan een grondige schrobbehandeling uitvoeren of een nieuwe laklaag aanbrengen. Dit soort onderhoud van een gietvloer is meestal pas na een jaar of vijf nodig.

Tips om uw gietvloer te behouden

Om uw gietvloer zo lang mogelijk mooi te houden, doet u er goed aan om op de volgende zaken te letten:

  • Zand werkt als schuurpapier, probeer dus te voorkomen dat dit op de vloer blijft liggen. Een goede inloopmat gaat inlopen van zand en steentjes tegen, zo is er minder kans op krassen. Mocht er zand op de vloer liggen raden wij aan om een zachte bezem of stofzuiger te gebruiken om dit te verwijderen.
  • Voorzie stoelen en andere meubels van viltjes onder de poten.
  • Kies voor bureaustoelen met zachte wielen in plaats van rubberen wielen.
  • Til zware voorwerpen op in plaats van ze over de vloer te schuiven, want voorkomen is beter dan genezen.
  • Verwijder zwarte strepen (bijvoorbeeld van schoenen) en andere vlekken zo snel mogelijk.
  • Tannines (looizuren) kunnen de gietvloer aantasten. Gebruik dus bij voorkeur producten die tanninevrij zijn. Tannines komen onder andere voor in (onder)tapijten, jute, kokos- en hennepmatten.
  • Houd de vloer vrij van metaal, roest, rubber, inkt en haarverfproducten, lijm en chemische zuren (zoals chloor of olie).

Heeft u vragen over het onderhoud van uw gietvloer, stelt u deze dan gerust aan onze gietvloerspecialisten.

Grote onderhoudsbeurt

Een vochtige microvezeldoek over de vloer trekken gaat op lange termijn niet genoeg zijn. Wij adviseren 1 keer per zoveel tijd een grote beurt te laten uitvoeren. Met een goede onderhoudsbeurt van vakmensen kunt u weer jaren genieten van uw gietvloer. Bij deze beurt is het van belang dat de toplaag hersteld wordt. Deze laag kan namelijk na een lange tijd toch slijten.