Gietvloer en plinten

Een gietvloer en plinten

U bent eruit, de nieuwe vloer wordt een gietvloer, maar heeft u ook al nagedacht over de plinten? Om u te helpen bij uw keuze laten we in dit blog verschillende mogelijkheden zien.

Plinten geven een mooi accent aan de wanden in huis. Daarnaast werken ze de naad tussen de vloer en de wand af en beschermen ze het onderste gedeelte van de wand, bij bijvoorbeeld stofzuigen of dweilen. Plinten zijn ook te gebruiken om ongewenste kabels mee weg te werken. Een plint in dezelfde kleur als de wand oogt als verlengstuk van de wand waardoor de wanden hoger lijken.

De Trends

Als we kijken naar de mogelijkheden op het gebied van plinten, zien we momenteel twee trends. Hoge plinten of juist plintloze wanden. Bij een gietvloer zijn beide trends mogelijk.

Hoge plinten

Een hoge plint benadrukt de hoogte en de lengte van een ruimte. Plinten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kunnen wel 20 centimeter hoog zijn. Voor verschillende voorbeelden kunt u kijken op de plintenfabriek.nl. Toch wordt er bij een gietvloer meestal gekozen voor een strakke, moderne plint, om het karakter van de vloer te benadrukken. De kleur van de plint kunt u uiteraard zelf bepalen, maar we zien veel wit.

Geen plinten

“Plint-loos” zien we momenteel ook steeds meer. Deze optie is ook goed uitvoerbaar bij een gietvloer. De vloer en wand naadloos in elkaar laten over lopen oogt strak, minimalistisch en modern. We zien dit niet alleen bij PU gietvloeren, bij microcement is een plintloos interieur ook geliefd. Wij zien dit bijvoorbeeld bij de vele badkamers die we maken. De microcement wanden en gietvloeren lopen naadloos in elkaar over. Naast een strak uiterlijk is dit ook nog eens makkelijk schoon te maken.

Afhankelijk van de soort vloer worden de plinten  voor of na het plaatsen van de vloer gemonteerd. Bij een PU-gietvloer is het mooi om eerst de plinten (voorzien van grondverf) te plaatsen en vervolgens de vloer te gieten.  Na het gieten kunnen de plinten dan worden afgelakt. Zo is de aansluiting tussen vloer en plint naadloos.

Bij een microcement vloer gebeurd het plaatsen van de plinten altijd achteraf. Dit geldt ook voor demontabele plinten, bijvoorbeeld voor het wegwerken van kabels. dan kan dit goed bij een microcement vloer.