De hygiënische voordelen van een gietvloer in de zorg

De hygiënische voordelen van een gietvloer in de zorg

In de zorg is hygiëne zeer belangrijk. In een ziekenhuis werkt u bijvoorbeeld met mensen die een goede verzorging nodig hebben. Het is aan u om ervoor te zorgen dat deze verzorging zo schoon en veilig mogelijk gebeurt. Een van de manieren waarop u de hygiëne kunt versterken is door een goede vloer aan te leggen. Met een gietijzeren vloer heeft u een vloer die zeer goed schoon te maken is en die bestand is tegen alle mogelijke soorten parasieten, bacteriën en virussen.

Waarom is een hygiënische vloer belangrijk in een zorginstelling?

Binnen een zorginstelling gaat het om de verzorging van mensen. Vaak zijn dit mensen die om een bepaalde reden wat minder sterk zijn en die extra beschermd moeten worden. Het mag niet mogelijk zijn dat er zich in een zorginstelling parasieten, bacteriën en virussen bevinden. Deze kunnen op meerdere verschillende manieren verspreid worden, waarvan de vloer een van de belangrijkste is. Bezoekers komen van buiten naar binnen en hebben van buiten onder hun schoenen van alles en nog wat meegenomen. Het is dan belangrijk om de vloer zo goed mogelijk schoon te kunnen maken.

Waarom de keuze voor een gietvloer?

Met een gietvloer maakt u een keuze voor een vloer die perfect schoon te houden is. Dit heeft een aantal redenen. Een van de belangrijkste redenen is het feit dat de vloer helemaal naadloos is. Er kan zich zodoende niks ophopen in de naden of kieren die bij vele andere soorten vloeren wel aanwezig zijn. Het is een enkel oppervlak dat zodoende veel makkelijker schoon te maken en schoon te houden is. Daarbij is de laag die bij een gietvloer wordt gelegd ook antibacterieel. Aangezien de vloer vloeistofdicht is, hoeft u er ook niet bang voor te zijn dat vocht door gaat dringen en dat hierdoor schimmels ontstaan. Ook is een dergelijke vloer bestand tegen sterke schoonmaakmiddelen. U hoeft hierbij niet bang te zijn dat de vloer gaat beschadigen.

Wat is een gietvloer precies?

Een gietvloer is een vloer die, zoals de naam al aangeeft, wordt gegoten op een ondergrond. Hier kunnen meerdere soorten stoffen voor worden gebruikt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gietvloer die uit betonlook bestaat, maar er zijn ook andere materialen voorhanden. Denk daarbij aan kunststoffen als polyurethaan en epoxy. Elke vloer heeft zo zijn eigen uitstraling en voordelen. Er wordt om te beginnen een onderlaag gelegd, waar dan de gietvloer als het ware bovenop komt te liggen. Deze vloer wordt letterlijk gegoten, waarna hij nog netjes wordt afgewerkt. Het mooie aan een gietvloer is daarbij het feit dat deze in meerdere kleuren te krijgen is. U kunt zodoende kiezen voor een kleur die rustgevend is voor uw patiënten, maar het is ook mogelijk om de keuze te maken voor een vloer die qua kleuren helemaal aansluit op uw huisstijl.

Verschillende soorten gietvloeren

Zoals hiervoor aangegeven zijn er verschillende soorten gietvloeren. Een gietvloer van beton is misschien de meest bekende, de vloer die ook al het langst als gietvloer bestaat. De soort gietvloer die het meest wordt toegepast in een zorginstelling is de epoxyvloer. Dit is onder andere te danken aan het feit dat ze zeer slijtvast zijn. Dit is belangrijk als u nagaat dat er in een zorginstelling vaak veel mensen aanwezig zijn die flink wat meters maken over de vloeren. Een alternatief voor epoxy is polyurethaan. Op zich is dat een gietvloer die het meeste in huizen wordt toegepast, maar ook in kleinschaliger zorginstellingen is dit een vloer die op zijn plek is. Andere opties zijn dan nog cementgebonden vloeren, troffelvloeren en steentapijten, maar deze worden in zorginstellingen minder vaak toegepast.

De voordelen van een gietvloer op een rijtje

We zetten de belangrijkste voordelen van een gietvloer even voor u op een rijtje.

  • Een gietvloer is een vloer uit een stuk. Hierdoor is het een vloer waar geen vuiligheid tussen de naden kan komen te zitten.
  • Hierdoor is een gietvloer ook goed schoon te houden. Belangrijk als deze vloer binnen een zorginstelling wordt gebruikt.
  • Door de goede afstotende kwaliteiten blijven deze vloeren er altijd representatief uitzien.
  • Een gietvloer kleur kan in een zeer groot aantal verschillende kleuren worden geleverd.
De keuze voor de juiste gietvloer

Als u heeft besloten om een gietvloer aan te leggen, dan moet er nog een keuze worden gemaakt voor een soort gietvloer. Zoals gezegd wordt er in een zorginstelling vaak gekozen voor een epoxyvloer. Dit is onder andere te danken aan het feit dat een dergelijke vloer twee hele belangrijke eigenschappen heeft die in een dergelijke instelling belangrijk zijn. De vloer is namelijk zeer hygiënisch en daarnaast ook slijtvast. Niet alleen zorgt dat ervoor dat de vloer er mooi uit blijft zien, maar ook dat deze niet snel vervangen hoeft te worden. Feit is wel dat een epoxyvloer over het algemeen kouder is dan een vloer van polyurethaan, maar dat is in een zorginstelling van minder groot belang.

Het goed schoonhouden van een gietvloer

Een vloer in een zorginstelling moet regelmatig worden schoongemaakt. U kunt er op rekenen dat een gietvloer zeer sterk is als het aankomt op het afstoten van stof en vuiligheid. Toch is het wel belangrijk dat een vloer op een dergelijke locatie goed wordt schoongemaakt. Hier kunnen ook chemische schoonmaakmiddelen bij worden gebruikt. Pas hierbij wel op met al te agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen er in extreme gevallen namelijk voor zorgen dat er schade aan de vloer ontstaat. Het hangt er hierbij wel even vanaf wat voor soort vloer u heeft liggen. Een epoxyvloer is bijvoorbeeld beter bestand tegen alle soorten schoonmaakmiddelen.