Waarom zou je een gietvloer combineren met een houten vloer?

Een houten vloer en een gietvloer combineren
Een houten vloer & een gietvloer combineren

Waarom zou je dat doen? Voor twee vloeren kiezen in plaats van voor één? Er zijn best wat redenen te bedenken. In dit blog zetten we ze op een rijtje

Een houten vloer en een gietvloer combineren
1. Persoonlijke smaak

Allereerst is het gewoon prachtig om deze twee materialen te combineren. De gietvloer is strak, modern en naadloos, terwijl hout juist warm, sfeervol en authentiek is. Gecombineerd versterken deze materialen elkaar. Of dat nu op verschillende verdiepingen is of naast elkaar. Daarbij kun je met verschillende typen vloeren ruimten in huis accentueren en mooie overgangen maken.

2. Hygiëne

Een gietvloer is nu eenmaal ontzettend hygiënisch, vocht blijft erop liggen en de vloer is bijzonder makkelijk af te nemen. Zeker in de keuken is dit een groot voordeel. Doordat een gietvloer naadloos is, kan vuil zich ook niet ophopen in voegen en je kunt de vloer nat dweilen zo vaak je wilt. Een houten vloer knapt er meestal niet van op als deze vaak nat gedweild wordt. Daarom is een combinatie van een houten vloer en een gietvloer in de keuken niet alleen mooi, maar ook nog eens praktisch en hygiënisch. Let wel, het is niet zo dat een houten vloer in de keuken niet kan, met een goede afwerking is het zeker wel mogelijk.

Voor badkamer en toilet geldt precies hetzelfde, hier is het zowel praktisch als hygiënisch verstandiger om voor een gietvloer te kiezen.

3. Onderhoud

Een gietvloer is eigenlijk vrij van onderhoud. Na een paar jaar zou je bovenste laklaag kunnen vervangen, wanneer je je stoort aan eventueel ontstane krasjes. Maar dit is in de meeste gevallen niet nodig.

Bij een houten vloer ligt dit meestal anders, deze blijft niet mooi als je er niets aan doet. Een houten vloer moet vaak toch wel 1 tot 2 keer per jaar worden behandeld met onderhoudsolie. Ook heb je met een houten vloer sneller kans op vlekken. In sommige gevallen kun je dit zelf oplossen met een mengsel van groene zeep of schoonmaakazijn met water, maar als dit niet helpt moet er soms een professionele partij aan te pas komen. Het voordeel van een met olie afgewerkte vloer is wel dat je de vloer plaatselijk kunt bij werken.

Een houten vloer en een gietvloer combineren
4. Ondervloer

Een gietvloer is slechts 3mm dik, de ondervloer moet dus perfect in orde zijn. Een gietvloer brengen wij het liefst aan op een zandcement dekvloer. Wanneer je een houten ondervloer hebt moet deze eerst goed vast gezet worden met fermacell platen. Dit omdat de ondervloer goed vast moet liggen voordat er een gietvloer kan worden aangebracht. Bij een houten vloer maakt het niet uit of de ondervloer zandcement of hout is.

5. Kosten

Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een tijdloze houten visgraat vloer ben je al snel 150 a 200 euro per m² kwijt. Terwijl dit bij een gietvloer in de meeste gevallen de helft is. Bij een gietvloer is het aantal vierkante meters heel bepalend voor de prijs. Des te meer vierkante meters, des te gunstiger de vierkante meter prijs. Dit hangt allemaal samen met de arbeidskosten. Onze gietvloeren worden laag voor laag aangebracht en daar zijn we al zo’n 4 a 5 dagen mee bezig. Je kan je voorstellen dat 5 dagen op locatie komen voor 10m² moeilijk rendabel te maken is. Daarom betaal je steeds minder naar mate het aantal vierkante meters toeneemt. Alles onder de 40m² heeft een vaste prijs, daarboven gaat de prijs per 10m² naar beneden.

Stel je wilt boven een gietvloer en beneden een houten visgraat vloer, dan zou je de kosten van de houten vloer in de hand kunnen houden door te combineren met een gietvloer. Je kan dan bijvoorbeeld hout kiezen voor in de woonkamer en in de hal en keuken een gietvloer laten aanbrengen.

Een houten vloer en een gietvloer combineren
Waarom kies je dan voor ons?

Van Hollandse Bodem is gevestigd in het Design Center in Gorinchem, evenals De Eikenkamer. De Eikenkamer is gespecialiseerd in houten vloeren. Dit maakt het makkelijk om een gietvloer en een houten vloer te combineren. Doordat wij onder 1 dak werken, kun je de kleuren en stalen gemakkelijk op elkaar afstemmen. Het is ook prettig om het totaal plaatje op één locatie compleet te maken. Daarnaast heb je voor de uitvoering één contactpersoon voor zowel de houten- als de gietvloer.